Сплата податку на нерухомість фізичними особами у 2021 році

З урахуванням поширення в ЗМІ повідомлень органів ДПС щодо сплати громадянами податку на нерухомість у 2021 р., звертаємо увагу на наступне.

  • Хто є платниками податку на нерухомість:

Платниками податку на нерухоме майно є фізичні особи, в тому числі нерезиденти (особи, які здійснюють господарську діяльність на території України через постійне представництво та/або отримують доходи із джерелом походження з України), які є власниками житлової або нежитлової нерухомості.

Якщо неповнолітні діти є власниками нерухомості, то податок за них сплачують батьки чи опікуни.

  • Випадки, коли треба сплачувати податок на нерухомість:

Сплачувати податок за нерухомість потрібно, якщо:

площа квартири більше як 60 кв. м,

площа житлового будинку понад 120 кв. м,

площа різних типів об’єктів нерухомості більше ніж 180 кв. м.

Сплачувати податок потрібно за кожен квадратний метр понад цю норму. Наприклад, якщо загальна площа квартири 72 кв.м, то доведеться заплатити податок за 12 кв.м.

Крім того, власникам квартири площею понад 300 квадратних метрів або будинку понад 500  кв.м потрібно буде заплатити 25 тис. грн.

  • Винятки та порядок сплати податку:

Платити податок на нерухомість потрібно не всім, є винятки: зокрема, багатодітні сім’ї, діти-сироти, діти-інваліди, дитячі садки, школи, релігійні організації, учасники ООС/АТО і їхні сім’ї, громадські організації інвалідів.

Ставки з податку встановлюються за рішенням місцевих рад: сільських, селищних, міських та рад об’єднаних територіальних громад., але вони не повинні перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати, тобто максимальна ставка не може перевищувати 70,85 грн. за квадратний метр.

Податкові повідомлення-рішення (ППР) про сплату суми податку  з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місця реєстрації) до 1 липня 2021 року. Сплатити податок потрібно протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Якщо ви не отримали повідомлення-рішення через невідповідність податкової адреси із фактичним місцем проживання або з інших причин, слід звернутися до податкового органу за місцем реєстрації для сплати належної суми податку.

  • Штрафи за несвоєчасну сплату податку:

У разі затримки платежу на строк до 30 днів  розмір штрафу становить 5% погашеної суми податкового боргу. У випадку затримки платежу більш як 30 днів, розмір штрафу становить 10%  погашеної суми  податкового боргу.

Нагадаємо, що вказані нові розміри штрафів (замість 10 % та 20 % відповідно) були введені ЗУ  “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві”  від 16.01.2020 № 466-IX та мають застосовуватися з 1 січня 2021 р.