Закон про запобігання виникнення й поширення коронавірусу

Огляд законодавства. Березень 2020

unnamed

17 березня 2020 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» (Закон).

З-поміж іншого, Законом доповнено визначення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), що міститься в ч. 2 ст. 141 ЗУ «Про торгово-промислові палати в Україні», в результаті чого форс-мажорними обставинами визнається зокрема й карантин, встановлений Кабінетом Міністрів України.

Варто зазначити, що Торгово-промислова палата України відповідно до Закону (ст. 14 ЗУ «Про торгово-промислові палати в Україні») засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили), а також торговельні та портові звичаї, прийняті в Україні, за зверненням суб’єктів господарської діяльності та фізичних осіб.

Зі свого боку статтею 617 Цивільного кодексу України (підстави звільнення від відповідальності за порушення зобов’язання) встановлено, що особа, яка порушила зобов’язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.

Окрім того, 11 березня 2020 Кабінет Міністрів України прийняв Постанову «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» №211, п. 1 якої передбачено встановлення на усій території України карантину з 12.03.2020 до 03.04.2020.

Таким чином, після набрання чинності Законом (набирає чинності в день опублікування), карантин офіційно визнається обставиною форс-мажору (непереборної сили), вплив якої є підставою для звільнення від відповідальності за порушення зобов’язань.

Також Законом встановлено, що на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19):

  • з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.
  • забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

______________________________________________________________

Цей огляд останніх змін до чинного законодавства України не є юридичною консультацією і може бути використаний виключно для отримання загальної інформації.

За додатковою інформацією звертайтесь до юридичної фірми «Антіка»:

вул. Хрещатик, 12, 2-й поверх

м. Київ, 01001, Україна

тел./факс: +38 044 390 09 20/21

office@antikalaw.com.ua

www.antikalaw.com.ua

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *