«Антика»: ставка на качественный консалтинг

31.05.2019

Текст статьи доступен на украинском языке

«Юридична газета», №21-22 (675-676)

ЮФ «Антіка» з’явилася на ринку юридичних послуг України в листопаді 2010 р. Її партнери-засновники Олексій Кот та Андрій Кузнецов на той час вже мали понад 10‑річний досвід роботи в юриспруденції та низку реалізованих проектів для національних і міжнародних компаній. На початку 2011 р. до складу партнерів приєднався Олександр Буртовий.

Антіка

«До створення «Антіки» ми з Андрієм Кузнецовим багато років працювали в одній з топових юридичних фірм України. Олександр Буртовий очолював юридичний відділ компанії Ghelamco Ukraine, що входить до бельгійської групи компаній Ghelamco — одного з провідних девелоперів у Центральній та Східній Європі. До цього був великий досвід роботи у сфері проектного фінансування, співпраця з держорганами та МФО», — згадує керуючий партнер юридичної фірми «Антіка», д.ю.н. Олексій Кот.

«З першого дня роботи фірми у нас була сильна команда з 15 кваліфікованих юристів, які мали досвід представництва та захисту інтересів клієнтів у таких сферах як корпоративне та комерційне право, судові спори, банкрутство, арбітраж, антимонопольне право та захист від недобросовісної конкуренції, злиття та поглинання, нерухомість, інвестиції. З приходом Олександра Буртового ми почали активно розвивати напрямок енергетики, енергоефективності, надрокористування, надання комплексних послуг у сфері девелопменту та управління нерухомістю», — зазначив Олексій Кот.

У 2016 р. склад партнерів фірми поповнився Максимом Корчагіним, який працював у команді «Антіки» з перших днів її заснування, та Сергієм Корнієнком, який прийшов з промислового сектору.

Ставка на розвиток

«Ринок юридичного консалтингу в Україні надзвичайно висококонкурентний. Ми постійно зіштовхуємося з новими викликами, які є стимулом для розвитку. Однак це було б неможливим без сильної команди, яка за роки роботи фірми збільшилася майже вдвічі. Середній вік наших юристів — приблизно 33 роки. З одного боку, це молоді й амбітні спеціалісти з активною життєвою позицією, які постійно вдосконалюються та розвиваються, а отримані знання та досвід використовують задля вирішення завдань наших клієнтів. З ними просто вирішувати нестандартні та найскладніші завдання, що ставлять перед фірмою клієнти. З іншого боку, це спеціалісти з міцним та надійним професійним кістяком», — розповідає партнер «Антіки» Олександр Буртовий.

Партнери фірми мають понад 20‑річний досвід роботи в юриспруденції. Вони входять до когорти тих, хто формував ринок юридичного консалтингу.

«Ми шануємо традиції у праві та водночас розуміємо, що ринок юридичних послуг в Україні перебуває у стані постійної трансформації. Це зумовлено різними чинниками: загальний стан економіки в країні, законодавчі зміни, технологічний прогрес тощо. Тому ми не просто відстежуємо тенденції та тренди на ринку, але й стаємо генератором змін», — пояснює підходи до розвитку бізнесу керуючий партнер ЮФ «Антіка».

Зокрема, Олексій Кот є членом Ради з питань судової реформи при Президентові України, членом Науково-консультативної ради при Верховному Суді. Олександр Буртовий — незмінний заступник Голови Комітету з енергетики, нафти та газу Асоціації правників України. Протягом 4‑х років він входив до складу Громадської ради при Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження України, брав активну участь у розробці нормативно-правових документів у галузі енергозбереження та енергоефективності, фінансуванні інвестиційних проектів, що підтримуються державою та МФО. Розробляв низку нормативних актів щодо бюджетного кодексу, зовнішнього боргу, покращення порядку процедур ініціювання залучення кредитних ресурсів та фінансування інвестиційних проектів в Україні за участю МФО. Був залучений до проектів з НЕФКО, Міністерством фінансів, ЄБРР, Світовим Банком, KfW.

Тенденції та тренди

Партнери ЮФ «Антіка» підкреслюють, що вже не перший рік стабільно високий попит серед клієнтів мають послуги з корпоративного права. В цьому немає нічого дивного. Розвиток та вдосконалення законодавства у корпоративній сфері, особливо в питаннях регулювання діяльності акціонерних товариств — це ключові причини. Фундаментальним базисом для збільшення попиту на послуги юридичного консалтингу у сфері корпоративного управління є введення в господарський обіг процедур squeeze-out та sale-out. Також залишається високим запит на послуги юристів у вирішенні спорів.

«Серед наших клієнтів є представники різних галузей: агробізнес, автопромисловість, хімічна промисловість та фармацевтика, страхування, телекомунікації, ІТ, енергетика і природні ресурси, нафтогазові, продовольчі, виробничі та торгові компанії, девелопери, фінансові установи. Також ми працюємо з представниками державного сектору та приватними клієнтами», — розповідає партнер «Антіки» Андрій Кузнецов.

«За 8 років роботи на ринку нам вдалося не лише зберегти основний пул клієнтів, але й розширити кількість послуг, які ми надаємо. Наш клієнтський портфель зростав і завдяки компаніям, які були на боці опонентів під час переговорів, а також на боці тих, хто програв у судах, арбітражах, в яких ми супроводжували клієнтів. На нашу думку, це вагомий показник довіри та лояльності. Щоб зберігати та посилювати наші позиції, ми повинні постійно підтримувати на високому рівні свою експертизу та якість послуг, пропонувати клієнтам найбільш оптимальні та найкращі рішення для вирішення їхніх завдань», — підкреслює Олексій Кот.