“Антирейдерський” закон вступив в силу: чого чекати бізнесу?

07.11.2019

delo.ua

"Антирейдерский" закон вступил в силу: чего ждать бизнесу?

Документ встановлює вимоги до форми документів, які подаються для державної реєстрації змін до відомостей про юрособу і зобов’яже держреєстраторів перевіряти громадянську правоздатність осіб, які до них звертаються

2 листопада поточного року вступив в силу так званий “антирейдерський” закон №159-IX, основна мета якого – посилення захисту права власності фізичних і юридичних осіб, а також запобігання рейдерству.

Документ вносить зміни до цілої низки українських законів, серед яких закони “Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень”, “Про держреєстрацію юросіб, фізосіб – підприємців і громадських формувань” і “Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю”.

Юридична фірма “Антика” виділила ключові нововведення, які вводяться законом і безумовно вплинуть на діяльність юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. До них слід віднести наступні зміни:

Зміна порядку узгодження угод, що перевищують 50% вартості активів ТОВ і ТДВ (значні угоди). Імперативна вимога статті 44 закону “Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю” за погодженням великих угод виключно рішенням загальних зборів учасників ТОВ і ТДВ змінено і надано право учасникам ТОВ і ТДВ самостійно визначити в статуті порядок узгодження великих угод.
Узгоджені положення законів “Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю” та “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців і громадських формувань” в частині спадкоємців учасників ТОВ. Зараз для здійснення державної реєстрації змін до Єдиного держреєстру (ЄДР), пов’язані із заміною померлого учасника ТОВ його спадкоємцем, не потрібно подавати згоду інших учасників ТОВ на вступ спадкоємця в товариство.

Встановлені обов’язкові вимоги до форми документів, які подаються для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР та пов’язані з участю в товаристві, статутним капіталом і розміром часток учасників товариства.

Відтепер заяви про вступ або вихід з товариства, акти прийому-передачі частки в статутному капіталі, рішення загальних зборів про визначення розміру статутного капіталу і розмірів часток учасників, а також рішення про виключення учасника з товариства, передавальні акти, розподільчі баланси обов’язково викладаються на спеціальних бланках нотаріальних документів.

Введений обов’язок держреєстраторів перевіряти обсяг цивільної правоздатності та дієздатності осіб, які звертаються за вчиненням реєстраційних дій в Держреєстрі прав на нерухомість і Єдиному держреєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Така перевірка здійснюється держреєстратором щодо громадян України та юридичних осіб, зареєстрованих за українським законодавством – на підставі відомостей, отриманих з відповідних держреєстрів; по відношенню до іноземців або осіб без громадянства – на підставі документа, що встановлює особу і є підставою для перебування в Україні; а щодо юрособи-нерезидента – на підставі легалізованої в установленому порядку виписки з відповідного реєстру та, при необхідності, її установчих документів (їх копій), належним чином легалізованих.

Встановлена форма документа, який підтверджує повноваження представника діяти від імені юрособи при проведенні реєстраційних дій в Реєстрі прав на нерухомість і ЄДР. Відтепер таким документом може бути тільки нотаріально завірена довіреність або відомості з ЄДР про особу, уповноважену діяти від імені юрособи.

Надано можливість учаснику і / або керівнику юрособи безкоштовно і в режимі реального часу за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку здійснювати моніторинг статусу відомостей про юрособу в ЄДР та отримувати інформацію про факти подання або прийому документів, які подані для проведення реєстраційних дій.

Передбачена повна екстериторіальність для фізичних осіб-підприємців (тобто можливість здійснювати реєстраційні дії незалежно від їх місцезнаходження на підставі документів у паперовій або електронній формі) і збережена часткова екстериторіальність для юросіб, що передбачає можливість здійснення реєстраційних дій незалежно від їх місцезнаходження лише на підставі документів в електронній формі.